0517-201036 info@halte31.nl

Scheiden of blijven?

Alleen al de gedachte aan een scheiding kan stress, slapeloosheid en zorgen veroorzaken. Daarom is het goed om na te gaan of je de disbalans uit je relatie kunt halen en zo een scheiding kunt voorkomen. Hoe doe je dat?

Met deze tips kun je meer zicht krijgen op waar het aan schort in je relatie. Het kan je helpen te beslissen of je wilt scheiden of blijven.

1: Doe de scheidingssignalentest

In het begin van de relatie waren jullie helemaal gelukkig samen. Kun jij je nog herinneren hoe dat voelde? Het is belangrijk te achterhalen wat er is gebeurd dat heeft gemaakt dat je niet meer gelukkig bent in je relatie. Wat is de oorzaak? Sinds wanneer voel je je niet meer gelukkig? Wat heeft gemaakt dat het bergafwaarts begon te gaan?

Hier kun je een lijst vinden met vragen die de zogenoemde “scheidingssignalen” omvatten. Dit zijn signalen die er op kunnen wijzen dat je relatie uit evenwicht is en die het begin van een scheiding kunnen aankondigen. Zeker als ze stilzwijgend deel uit maken van jullie leven samen en de gevolgen ervan vermeden worden.

Door te praten over de signalen die voor jou van toepassing zijn, kun je een positieve wending aan de situatie geven. Het praten verduidelijkt mogelijk hoe jullie elkaar uit het oog hebben verloren en zorgt er wellicht voor dat jullie elkaar weer vinden.

Ga voor jezelf na welke vragen voor jou herkenbaar zijn en analyseer per antwoord hoe het bij jullie is.

2: Onderzoek wat jij wilt.

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en je geluk. Het enige wat je kunt veranderen is jezelf. Neem jij genoegen met je relatie? Accepteer je de situatie zoals deze is? Kies je er voor om niet gelukkig te zijn? Of wil je veranderen? Wat kun je doen om verschil te maken? Wat is dat verschil?

Het is makkelijk om de ander verwijten te maken. “Zij wil nooit mee op stap” “Hij heeft nooit tijd voor mij.” “Ze begrijpt mij niet.” “Ik moet altijd alles doen.” Achter elk verwijt ligt echter een behoefte. Als jij de ander dus iets kwalijk neemt, dan zegt dat iets over wat jij nodig hebt.

Als jij je partner bijvoorbeeld verwijt dat hij of zij nooit tijd voor jou heeft, dan heb je behoefte aan meer tijd met je partner. Ben jij je bewust van die behoefte? Wat heb je er zelf aan gedaan om duidelijk te maken dat dat je behoefte is? Vraag je om tijd of maak je alleen verwijten?

Ga dus bij jezelf na wat jij wilt en neem dat als uitgangspunt. Gun jezelf de tijd om dat echt te onderzoeken. Vervolgens bekijk je dan of je duidelijk bent in je communicatie. Kun jij de ander duidelijk maken wat jouw wensen zijn? Draai je er omheen? Als het je niet lukt om duidelijk te maken wat jij wilt in jullie relatie, wat houd je dan tegen?

Wat je kan helpen is jezelf de volgende vragen te stellen:
• Wat is voor mij belangrijk in onze relatie?
• Wat maakt mij gelukkig?
• Hoe wil ik dat we met elkaar omgaan?
• Hoe ziet mijn ideale relatie er uit?
• Hoe voel ik mij daarbij?

3: Onderzoek de voors en tegens.

Tenslotte kun je jezelf afvragen wat een scheiding je op zou leveren. Wat zijn de voordelen van een scheiding? Wat raak je kwijt? Hoe zou je leven er zonder de relatie uit zien? Voor ouders is dit wellicht een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat de impact voor de kinderen groot is. Kinderen voelen echter feilloos aan dat het tussen jullie niet goed gaat.

Belangrijk bij het opstellen van de voors en tegens is vooral je eigen gevoel. Denk daarbij ook aan:
• Hoe ziet mij leven er uit zonder ons gezin?
• Wat zijn ‘rituelen’ of gewoontes die ik zou missen?
• Waar woon ik na de scheiding?
• Hoe ziet mijn financiële situatie er uit?
• Hoe wil ik omgaan met mijn partner na de scheiding?
• Hoe ziet ons ouderschap er uit na de scheiding?
• Waar wil ik meer ruimte in?
• Waar wil ik weg van?

Als je een vel papier pakt waarop je aan de ene kant zet ‘Dit levert een scheiding mij op:’ en aan de andere kant ‘Dit geef ik met een scheiding op’ dan krijg je een duidelijk beeld en wordt het helder welke keus je het meest zal opleveren,

Ben je in staat samen met je partner  te werken aan het verbeteren van jullie relatie? Of heb je het idee dat jullie daarin vastlopen? Wil je hierbij praktische begeleiding die toekomst gericht is?

Dan kan mediation jullie verder helpen. Door in gesprek te gaan onder begeleiding van een neutrale derde is het doel dat jullie inzicht krijgen in de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Bepaalde patronen of manieren van communiceren worden zichtbaar, waardoor jullie de mogelijkheid krijgen om deze te veranderen.

Ook als je hebt besloten dat scheiden de beste optie is, biedt mediation alle mogelijkheden om de relatie goed af te sluiten. Zolang jullie de wil hebben om er samen uit te komen en je daar ook voor wilt inzetten, kan mediation succesvol zijn.

Als jij de eerste stap wilt nemen, ben je bij ons van harte welkom.