0517-201036 info@halte31.nl

Scheiden en kinderen

Het is definitief: jullie gaan scheiden. Je wilt samen ouders voor de kinderen blijven, maar hoe pak je dat aan? Wanneer en hóe vertellen jullie het de kinderen? Hoe help je hun zo goed mogelijk door de scheiding? Wat is de impact van de scheiding op de kinderen? En hoe zit het met kinderalimentatie? Is hierin de leeftijd van kinderen ook van belang? Ongetwijfeld  hebben jullie veel vragen. Wij informeren en begeleiden jullie graag.

Scheiden en kinderen

Het gesprek waarin jullie aan jullie kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan, is voor de kinderen een belangrijk moment. Dit is een gesprek dat ze zich waarschijnlijk op volwassen leeftijd nog steeds zullen herinneren. Hoewel er geen makkelijke manier bestaat om het je kinderen te vertellen, kun je je wel op het gesprek voorbereiden. Zeker wanneer je hier, vanzelfsprekend, tegenop kijkt.

Wat is het juiste moment om het te vertellen? En welke reden geef je aan de kinderen? Hoe pas je de boodschap aan op de leeftijd van jullie kinderen? Lees hier alles over het vertellen van de scheiding aan de kinderen.

Ouderschapsplan in het belang van je kind

Het ouderschapsplan: stilstaan bij de toekomst

Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan zijn jullie, ongeacht jullie samenlevingsvorm, verplicht een ouderschapsplan op te stellen. De verplichting is bedoeld om te waarborgen dat jullie kinderen ook na de scheiding de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Het maken van het ouderschapsplan nodigt je uit om over je ouderschap na te denken en om goede afspraken te maken, voor nu en voor de toekomst. 

Het is belangrijk je te realiseren dat het ouderschapsplan een momentopname is. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen of van jullie eigen persoonlijke situatie, wil je later misschien andere afspraken maken. Daarom kun je ook bij ons terecht als je aanpassingen in het ouderschapsplan wilt en hier samen niet uit komt.  Lees hier alles over een ouderschapsplan.

Kinderalimentatie

Een onderdeel van het ouderschapsplan is kinderalimentatie. In het ouderschapsplan leggen jullie het bedrag aan kinderalimentatie vast en wordt bepaald wie wat aan wie betaalt. Lees hier meer over kinderalimentatie.

Echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst

Het is raadzaam om een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst op te stellen, waarin jullie omschrijven hoe jullie je gemeenschap, maar ook zaken als je pensioen en alimentatie, willen verdelen. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken en het zou kunnen dat met veranderingen in jullie persoonlijke situatie, de relatie tussen jullie verandert. Dan is het fijn om duidelijk op papier te hebben hoe jullie je zaken hebben geregeld. Lees hier alles over het opstellen van een convenant.

Goed scheiden in het belang van je kind

Co-ouderschap

Ieder kind heeft na een scheiding recht op omgang met zijn of haar ouders. Kiezen jullie voor co-ouderschap? Dan kiezen jullie voor een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken van jullie kinderen. Lees hier alles over co-ouderschap.

Een andere vorm van co-ouderschap is ‘bird-nesting’. Bij deze vorm blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen en hebben jullie beide een eigen woning, waarop er op vaste momenten van woning – en vaak ook huisdieren – wordt gewisseld. Lees hier alles over bird-nesting.

Niet altijd is het praktisch mogelijk om voor een gelijke verdeling te kiezen na een scheiding. Belangrijk is om hier in ieder geval afspraken over te maken waar jullie allebei achter kunnen staan. In overleg. Zodat het belang van jullie kinderen altijd voorop kan blijven staan.

Hoe zit het met het huis, de financiën en fiscale of juridische aspecten?

Afspraken die jullie maken, hebben gevolgen voor jullie financiële situatie in de toekomst. Dan wil je niet voor verrassingen komen te staan. Daarom kies je bij Halte31 voor een totaalpakket. We begeleiden jullie niet alleen emotioneel en met praktische zaken, maar ook met het financiële plaatje. Kies je voor Halte31? Dan word je op alle vlakken volledig geïnformeerd. Je hoeft dus niet óók naar een financieel adviseur. Die hebben wij in huis. Wel zo makkelijk!

Over ouderschap

Voor kinderen betekent scheiden dat de grond onder hun voeten wegvalt. Hun ergste nachtmerrie komt uit. Hun grootste angst bewaarheid. En dat geldt natuurlijk ook voor jullie: een scheiding had je absoluut niet gewild voor je kinderen.

We kunnen als ouders onze kinderen niet beschermen voor tegenslag. Want hoe dan ook: ergens in hun leven komen ze obstakels tegen. Wel kunnen we onze kinderen weerbaar maken door ze te leren hoe ze met tegenslag om kunnen gaan.

Om dat te kunnen doen, ben je zelf het belangrijkst. Als het jou lukt om de rust weer te vinden tijdens en na de scheiding, zal dit meteen effect op jullie kinderen hebben. Je kinderen leren ook van wat ze zien en als het jou lukt om succesvol te scheiden, geef je het goede voorbeeld.

Omdat wij elk kind een fijne jeugd gunnen en ook weten hoe uitdagend dat kan zijn in de hectiek rond een scheiding, begeleiden we je graag in je ouderschap tijdens of na de scheiding. Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend informatiegesprek.

Tevreden ouders

Lees hier een greep uit de beoordelingen die wij mochten ontvangen en ontdek hoe ouders de samenwerking met Halte31 ervaren.

“Je hebt ons echt hele goede informatie gegeven waardoor we Bente zo goed mogelijk mee konden nemen in ons proces. Het gaat goed met haar. Ze vertelt ook anderen over dat papa en mama in aparte huizen gaan wonen. En ze vraagt ons ook dingen. We proberen zo eerlijk mogelijk antwoord te geven en dat gaat goed, met alle tips in ons achterhoofd.”

Margriet - Harlingen

“Je legt alles duidelijk uit. Het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent, wat we mogen verwachten (en wat niet) en het het mediationtraject er ongeveer uit zal gaan zien. Denk dat daar ook een kracht van jullie zit. Professioneel, maar niet zakelijk. Warm en begripvol, maar wel duidelijk en neutraal.”

Annemiek - Stiens

Daarom kies je voor Halte31.

Eén adres voor een complete scheiding

Kosteloos informatiegesprek

Geen verborgen kosten of onverwachte rekeningen

 

Liever in het Fries? Geen enkel probleem

Persoonlijk, eerlijk en duidelijk contact

Begeleiding voor, tijdens en ook ná de scheiding

Kennismakingsgesprek

Contact

De Alde Mar 30 | 9035 VP  Dronryp
T. 0517-201036
E. info@halte31.nl