0517-201036 info@halte31.nl

Scheiden en je omgeving

Ongevraagde adviezen
Het kan best lastig zijn om aan je omgeving te vertellen dat je gaat scheiden. Want “hoe zullen ze reageren?” De kans bestaat dat je ongevraagd allerlei adviezen en meningen krijgt. De ervaring leert dat het nog steeds zo lijkt te zijn dat er partij gekozen moet worden. En dat je je als ex-partner op een bepaalde manier hoort te gedragen.

Samen verjaardagen vieren
Als jullie vastbesloten zijn om samen ouders voor jullie kinderen te blijven en de afspraken daarop afstemmen, dan kan het lastig zijn om die afspraken uit te voeren. Want stel dat je graag samen de verjaardagen van je kinderen wilt vieren, maar je ouders willen niet met je ex-partner in een ruimte zitten, wat doe je dan?  Of je zus wil niet komen kijken bij een voetbalwedstrijd van je kind als de andere ouder er ook is. Dan kun je het gevoel hebben te moeten kiezen, terwijl het probleem niet bij jullie als ouders ligt, maar bij de omgeving. En vaak worden de kinderen daar de dupe van, want zij willen het liefst iedereen om zich heen.

Relaties zijn niet voor eeuwig
Het feit dat er jaarlijks zo’n 30.000 scheidingen plaats vinden, laat zien dat onze relaties tegenwoordig niet voor eeuwig duren. En dat is niet vreemd omdat wij ons steeds verder ontwikkelen. Onze kijk op voeding, beweging, roken, drank en educatie is in de loop van de jaren drastisch veranderd. Waarom zou ons idee over relaties dan steeds hetzelfde moeten blijven?

Andere rolverdeling
Uit bovenstaande tekst blijkt dat onze hele rolverdeling binnen het huwelijk is veranderd. Zoals je kunt lezen was het in 1960 totaal anders dan het nu  is. Was het vroeger zo dat je als vrouw niet eens mocht werken als je ging trouwen en werd er van je verwacht dat je alleen voor je man en kinderen zorgde, tegenwoordig is vrijwel iedereen in staat in zijn eigen onderhoud te voorzien. Daarmee is ook de functie van het huwelijk veranderd: we hebben het huwelijk niet meer nodig om te kunnen overleven.

Goed ouderschap
Als het jullie lukt om aan jullie omgeving duidelijk te maken dat het jullie keuze is om niet samen verder te willen als partners, maar als ouders altijd verbonden zullen blijven, dan zet je een grote stap richting de maatschappelijke acceptatie dat een scheiding niet synoniem is aan strijd. Dat goed ouderschap een keuze is als je als partners niet meer samen bent. Dat het meest schadelijke voor je kinderen niet de scheiding zelf is, maar conflicten tussen hun ouders. En dat je dat te allen tijde wilt voorkomen.

Jij kiest
Het is goed je te realiseren dat jij kiest wie je wilt zijn. Jij kiest hoe je met emoties omgaat. Kies jij ervoor om je gelukkig en blij te voelen of kies jij voor twijfel, angst, boosheid of verdriet? Kies jij er voor om elkaar het ouderschap te gunnen of wil jij je ex-partner straffen ten koste van de kinderen. Laat jij je leiden door wat je omgeving vindt dat je moet doen of maak jij je eigen keuzes? Wiens leven leid je?

Mocht je veel weerstand van je omgeving ervaren en weet je niet hoe je daar mee om kunt gaan? Of merk je dat het toch moeilijker is om met je boosheid en verdriet om te gaan nu de scheiding geregeld is? Als scheidingscoach begeleid ik je graag om daar een weg in te vinden. Meer informatie vind je hier.